Chaluha velká (Stercorarius skua)

jediný druh ptáků, který je rozšířená bipolárně

Patří mezi rackovité ptáky. Charakteristická je tím, že za letu krade kořist jiným ptákům. Hnízdo si buduje blízko kolonií jiných ptáků, takže mohou sebe i své mládě živit vejci a mláďaty sousedů. Může se ale stát, že když se jejich vlastní mláďata zatoulají daleko od hnízda, sežere i je.

chaluha s mláďaty

Své teritorium si chaluha chrání asi nejagresivněji ze všech ptáků. Na případného vetřelce se vrhá velikou rychlostí jako padající bomba. Nárazem už několikrát zkrvavila hlavu i člověku.

Hnízdo nejen v Arktidě, ale i na Antarktidě, Je proto jediným ptákem, který je rozšířen na obou pólech.

chaluha antarktická (Stercorarius maccormicki)

chaluha pomořanská (Stercorarius pomarinus)

chaluha příživná (Stercorarius parasiticus)

Kontakt

Petra Červenková

klocky@seznam.cz, cervenkovapetra92@gmail.com

Dolní Kralovice, okres Benešov

youtube kanál : CervenkovaPetra

Vyhledávání

Fotogalerie: Chaluhy