Albatros stěhovavý (Diomedea exulans)

největší rozpětí křídel

Patří mezi skupinu ptáků s největším rozpětím křídel... Bohužel ho předehnal Marabu mrchožravý(Leptoptilus crumeniferus), který má rozpětí křídel až 4 metry, navzdory albatros 3,6 metru.

 marabu

 

Nejčastěji obývá pás oceánu mezi Antarktidou a jižními výběžky Austrálie, Ameriky a Afriky.

Ze všech ptáků má nejdelší letky. Velmi staří samci mohou dosáhnout rozpětí až 3,6 m.

Albatrosi jsou ptáci, kteří nejpomaleji dospívají. Mládě se naučí létat až po 280 dnech od vylíhnutí.

Samičky snášejí proto vejce pouze jednou za dva roky. V sezení na vejcích se rodiče střídají po 10 dnech. Během těchto 10 dnů přeletí albatros, který právě nesedí v hnízdě, 3 600 až 15 000 km bez jediného přistání. Umí vynikajícím způsobem plachtit. Někdy se vznášejí ve větru celé hodiny bez toho, aby alespoň jednou mávli křídly. Jejich oblíbenou pochoutkou jsou ryby, sépie a korýši, které loví převážně v noci, ale často se živí i odpadky z lodí. Svou kořist sbírají většinou přímo z mořské hladiny, ale někdy se vrhnou s ohnutými křídly do vln a loví pod hladinou.

Albatrosi se párují na celý život. Při svém návratu do hnízda se partneři vzájemně zdraví roztahováním křídel a zpěvem připomínajícím troubení. Dožívají se úctyhodného věku. Samice albatrosa královského (Diomedea apomophora) snesla na Novém Zélandu vejce ještě ve svých 60 letech.

na námluvách

Když se v 15.století portugalští mořeplavci poprvé plavili podél afrického pobřeží v bouřlivých vodách Atlantiku, zpozorovali tu velké černobílé ptáky s mohutným tělem a dlouhými špičatými křídly. Tyto zvláštní tvory pojmenovali ALCATRAZ, což je portugalské slovo, označující velké mořské ptáky. Angličtí námořníci toto jméno zkomolili na Albatros.

Kontakt

Petra Červenková

klocky@seznam.cz, cervenkovapetra92@gmail.com

Dolní Kralovice, okres Benešov

youtube kanál : CervenkovaPetra

Vyhledávání

Fotogalerie: Albatros stěhovavý (Diomedea exulans)